Alb Eng
Për QIKA 1≠1
Lajme

Aksion protestues “Homofobët s’kanë vend n’kuvend”

QIKA 7.2.2024

Organizatat jo-qeveritare CEL Kosova, YIHR dhe QKSGJ, sot në shenjë proteste e ndërprenë takimin e Komisionit Parlamentar për të Drejta të Njeriut të thirrur nga Duda Balje.

Duda Balje e cila është kryetare e Komisionit për të Drejta të Njeriut, para disa muajve ishte deklaruar në kuvend me gjuhë të urrejtjes dhe diskriminuese kundrejt personave LGBTIQ+. Përkundër reagimeve të organizatave dhe iniciativave për ta shkarkuar atë, ajo vazhdon ende të udhëheqë me këtë pozitë.

Deklarata e organizatave:

“Sot ndërpremë takimin e Komisionit Parlamentar për të Drejta të Njeriut të thirrur nga homofobja Duda Balje, kryetare e këtij komisioni.

Kërkesat tona janë të qarta:

HOMOFOBET NUK KANË VEND N’KUVEND dhe DUDA BALJE TË JEP DORËHEQJE  MENJËHERË nga Komisioni për të Drejta të Njeriut.

Duda Balje publikisht deklaroi përsëri që i qëndron prapa gjuhës së saj përjashtuese dhe diskriminuese ndaj personave LGBTIQ+ nën pretekstin klasik se “është mendimi im personal”. Këtë deklaratë e bëri sot në diskutimin që u mbajt në Kuvendin e Republikës së Kosovës me temën “Gjendja aktuale në mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të njeriut në Kosovë”.

Është skandaloze dhe jashtëzakonisht shqetësuese që një deputete e Kuvendit, njëherit Kryetare e Komisionit për të Drejta të Njeriut, nuk e kupton parimin bazë mbi të cilin duhet të funksionojnë këto pozita publike – të drejtat e njeriut janë universale dhe personat LGBTIQ+ meritojnë të drejta të barabarta.

Për këto deklarata publike Duda duhet të jep dorëheqje të menjëhershme nga pozita e kryetares.

Diskriminimi vazhdon nga deputetja Labinotë Demi Murtezi, prezente në këtë takim, që publikisht deklaroi që “PERSONAT LGBTIQ+ SHPËRNDAJNË SËMUNDJE”, deklaratë të cilin e kemi ndëgju nga ajo edhe në seancën e 16 marsit të vitit 2022.

Kjo shpifje dhe gjuhë e urrjetjes ndaj personave LGBTIQ+ është e papranueshme dhe kërkon adresim të menjëhershëm nga Kryesia e Kuvendit të Kosovës!

Aksioni i sotëm e detyroi Duda Baljen ta lëshoj takimin të cilin vetë e ka organizuar.  Ne do të vazhdojmë të kërkojmë dorëheqjen e menjëhershme të Duda Balje nga Komisioni i Drejtave të Njeriut. Kërkesa është e njejtë edhe për deputeten Labinota Demi Murtezi. 

Homofobet s’kanë vend n’Kuvend!”