Alb Eng
Për QIKA 1≠1

Luftojmë shtypjen gjinore edhe përmes filmit në klasë

18.3.2024

Në kohën e sotme, sfidat për të tërhequr dhe mbajtur vëmendjen e nxënësve brenda mjedisit mësimor ja

Djemtë po braktisin shkollimin parauniversitar më shumë se sa vajzat

26.1.2024

Të gjithë fëmijët në Kosovë, pavarësisht përkatësisë gjinore, obligohen ligjërisht që të përfundojnë

Pse kaq pak burra punojnë si mësimdhënës në nivelin parashkollor?

16.1.2024

Rolet gjinore janë të ushtruara sistematikisht në shoqëri, duke e shtrirë pushtetin përmes stereotip

Çka duhet të rregullohet në Rregulloren Kundër Ngacmimeve Seksuale në UP?

18.12.2023

Universiteti i Prishtinës ka funksionuar për më shumë se 52 vjet pa një rregullim të brendshëm për n

Punë n’punë e punë n’shpi

8.12.2023

“Puna e papaguar” është term vetshpjegues. Në shumicën e rasteve i referohet punës ose shërbimeve që

Pse vajzat nuk po zgjedhin shkollat profesionale?

6.12.2023

Në Kosovë, ekzistojnë 66 shkolla profesionale që ofrojnë 140 profile të ndryshme duke përfshirë drej

Trajtimi i rasteve të dhunës në familje nëpër prokuroritë e Kosovës

31.10.2023

Për të arritur një shoqëri të lirë nga dhuna në familje, është thelbësore që Kosova të vazhdojë përp

“Unë po ecja, ai më vinte prapa” – ngacmimi seksual dhe raportimi

25.10.2023

"Unë po ecja, ai më vinte prapa, dikur filloi të më thotë fjalë të pista e ofenduese, ndihesha e fri

Çfarë nuk mund të bëjnë gratë në hapësirat publike?

5.10.2023

Gratë negociojnë me frikën dhe rreziqet përgjatë shfrytëzimit të hapësirave publike në çdo qytet të

Sa efikase janë Gjykatat Themelore të Kosovës në zgjidhjen e lëndëve të dhunës në familje?

27.9.2023

Me një numër prej më shumë se 2000 raportimesh për vit të paraqitura në polici, në tre vitet e fundi

Sa e sigurt është Prishtina për gratë?

8.9.2023

Gratë përballen me ndërhyrje të burrave në hapësirat publike në atë masë sa që kjo përvojë është e

Motërzimi si mjet kundër shtypjes në rrëfenjën e Margaret Atwood

25.7.2023

“The Handmaid’s Tale” (Rrëfenja e Shërbëtores) shkruar nga Margaret Atwood është një roman distopian

Padrejtësia epistemike ndaj të mbijetuarave/ëve të dhunës seksuale

8.9.2022

Dhuna seksuale konsiderohet si një “praktikë e ideologjisë seksiste (një strukture që organizon akti

Në emër të lirisë – Unë jam LAVIRE

29.4.2022

Shoqëria ka përcaktuar se maskuliniteti është përgjigje e të gjitha problemeve, por në një formë, ky

Një sistem që ushqen femicidin!

29.4.2022

Marigona Osmani u vra mizorisht nga partneri i saj në gusht të vitit të kaluar. Tetëmbëdhjetë vjeçar

Siguria e grave – midis patriarkalizmit në familje dhe patriarkalizmit të shtetit

25.1.2022

Dhuna fizike nuk nisë një ditë të bukur me diell e fllad pranveror,  por rëndom fillon me grindje, m

Pandemia përforcoi idenë e grave në shtëpi; pako e ringjalljes ekonomike nuk ofroi zgjidhje

10.1.2022

Pandemia COVID-19 dhe pasojat e saj fshiu progresin e grave që u zhvillua ndër vite. Mbi gati dy vit

Ta themi emrin e problemit!

23.5.2021

Më në fund dhuna e ngujuar brenda shtëpive, shkollave apo rrugëve mori dritën e vëmendjes në debatin

Dallimi mes seksit dhe gjinisë

13.4.2021

Fjala seks dhe gjini shpeshherë përdoren si sinonime, mirëpo ato nuk mbartin kuptim të njëjtë.

Thuaje emrin e saj

23.3.2021

VRASJA E GRAVE ËSHTË E QËLLIMSHME — ËSHTË FEMICID.

38 burra

19.3.2021

Asnjë komunë në Kosovë nuk drejtohet nga gratë. Ndërkohë burrat kanë pushtetin në 38 komuna, aq sa e

Game of Thrones dhe teoria e feminizmit në Marrëdhënie Ndërkombëtare

10.3.2021

Teoria e feminizmit është një koncept që shpjegon politikën ndërkombëtare si shkencë shoqërore ku gr

Përtej komoditetit që të ofron karriga

19.2.2021

Është i domosdoshëm një aktivizëm tjetër lloj, i tillë që kërkon dhe angazhohet për ndryshime qenëso

Gazetaria feministe si ndërhyrje e domosdoshme

3.2.2021

Ne kemi një kemi agjendë të qartë dhe nuk hezitojmë ta pranojmë – jemi gazetare feministe. Në një mj