Alb Eng
Për QIKA
Lajme

El Salvadori liron gratë e burgosura të dënuara për abort

QIKA 11.1.2022

Autoritetet në El Salvador kanë liruar tre gra që kaluan nga 6 deri në 13 vjet në burg për shkak të ligjeve të ashpra të vendit kundër abortit, ka raportuar një grup i të drejtave të grave.

“Këto gra kishin humbur fetusin e tyre për shkak të urgjencave shëndetësore gjatë shtatzënisë”, tha grupi për të drejtat e abortit ACDATEE. Ato u liruan të enjten dhe u ribashkuan me familjet e tyre për Krishtlindje pasi dënimet e tyre me burg për vrasje të rëndë u zbutën. Gratë e liruara u identifikuan vetëm me emrat e tyre.

“Karen kishte kaluar 6 vjet në burg, Kathy 8 dhe Evelyn 13”, tha anëtarja e ACDATEE, Morena Herrera. “Është një gëzim për të gjithë ne që kemi luftuar për lirimin e të gjitha grave që janë burgosur padrejtësisht për urgjencat e tyre obstetrike nën këtë ligj të ashpër dhe çnjerëzor penal”, shtoi ajo.

El Salvadori ndalon abortin në të gjitha rastet dhe ndërprerja e shtatzënisë mund ta çojë një grua në burg deri në 8 vjet. Por gjyqtarët shpesh i shpallin gratë fajtore për homicid, gjë që mund të dënohet me burgim deri në 50 vjet. Shumë gra ndiqen penalisht pasi kërkojnë ndihmë mjekësore për ndërlikime gjatë shtatzënisë, me dyshimin se kanë tentuar abort.

Aktivistët po i kërkojnë qeverisë së El Salvadorit të legalizojë abortin kur jeta e gruas është në rrezik, fetusi është i paqëndrueshëm ose nëse shtatzënia është rezultat i përdhunimit. Por përpjekjet e tyre pësuan një pengesë të madhe në shtator, kur presidenti Nayib Bukele hoqi një reformë kushtetuese të hartuar nga qeveria e tij që do të kishte hapur derën për legalizimin e abortit të nevojshëm mjekësor.

El Salvadori është një nga vendet e pakta në Amerikën Latine – së bashku me Nikaraguan, Surinamin, Republikën Domenikane dhe Hondurasin – ku aborti nuk është i ligjshëm në asnjë rrethanë.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.