Alb Eng
Për QIKA
Lajme

Gratë padisin kompanitë e mëdha për diskriminim në paga

QIKA 17.6.2022

Gratë në Korporatën Oracle të cilat paditën këtë të fundit për pabarazitë e supozuara të pagave bënë një hap prapa.

Sipas vendimit paraprak të një gjyqtari të premten, gratë e Oracle janë gati të humbasin statusin e klasës që fituan më parë, gjë që u dha atyre një shtysë të fuqishme në një luftë gjyqësore pesëvjeçare me punëdhënësin e tyre.

Ndërkohë, Google i Alphabet Inc. ra dakord të paguante 118 milionë dollarë për të zgjidhur pretendimet e paraqitura sipas Aktit të Pagave të Barabarta të Kalifornisë që kompania paguan burrat më shumë se gratë për punën e njëjtë. Një gjykatës i shtetit të Kalifornisë ra dakord me Oracle se do të ishte e pamenaxhueshme të procedohej në gjyq me një klasë prej më shumë se 3000 punonjësesh gra në 125 klasifikime të ndryshme pune.

Në vitin 2020, tre gratë që drejtuan padinë kundër Oracle treguan arritje duke u bërë të parat që fituan statusin e veprimit të klasës në një rast diskriminimi kundër një kompanie të madhe teknologjike. Grumbullimi i pretendimeve në emër të një grupi të madh i lejon paditësit të grumbullojnë burime dhe të negociojnë për një pagesë shumë më të madhe.

Inxhinieret gra si në Twitter Inc. ashtu edhe në Microsoft Corp. nuk arritën t’i bindnin gjyqtarët që të lejonin që rastet e tyre të paragjykimit gjinor të vazhdonin me veprime në grup dhe ato vendime u mbështetën në apel. Ndërsa, gratë që paditën Google fituan një vendim në vitin 2021 që lejoi që çështja të avancohej në emër të 11,000 grave që kërkonin më shumë se 600 milionë dollarë, raporton Al Jazeera.

Gratë thanë në një dosje gjyqësore se kompania i paguante punonjëset gra përafërsisht 16,794 dollarë më pak në vit sesa burrat për punë të njëjtë. Marrëveshja e shpallur të premten nga avokatët për paditësit mbulon rreth 15,500 gra në Google në 236 tituj të ndryshëm pune.

Përveç fondit të shlyerjes, një ekspert i pavarur do të analizojë praktikat e punësimit të Google dhe një ekonomist i pavarur i punës do të rishikojë studimet e kapitalit të pagave të kompanisë.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.