Alb Eng
Për QIKA
Lajme

Gratë që përjetojnë dhunë në familje dëmtohen edhe financiarisht

QIKA 16.9.2022

Një hulumtim i bërë në Australi ka nxjerrë në pah se gratë që përjetojnë dhunë nga partneri, përjetojnë krizë financiare shumë më të madhe se sa gratë që nuk kanë përjetuar dhunë.

Para ndarjes, gratë që përjetuan dhunë në familje kishin pothuajse të njëjtat të ardhura familjare me gratë që nuk e kishin përjetuar. Por pas ndarjes, gratë që përjetuan dhunë në familje mesatarisht pësuan një rënie dukshëm më të madhe të të ardhurave prej 34%, krahasuar me një rënie prej 20% për gratë që nuk kanë përjetuar dhunë në familje.

Të dhënat tregojnë se nga të gjitha gratë që kanë qenë ndonjëherë në një partneritet, 22% kanë përjetuar dhunë nga një partner aktual ose i mëparshëm. Dhe, nga nënat beqare që jetojnë me fëmijë nën 18 vjeç, 60% e tyre kanë përjetuar dhunë fizike dhe 70% abuzim emocional, nga një partner me të cilin kishin bashkëjetuar më parë.

Të dhënat tregojnë gjithashtu se 50% e këtyre nënave tani beqare jetojnë në varfëri, duke u mbështetur në përfitimet e qeverisë si burimin e tyre kryesor të të ardhurave.

Në terma dollarë, rënia e të ardhurave të familjes për nënat që përjetuan dhunë pas ndarjes ishte nga 54,648 dollarë në 35,921 dollarë në vit.

Këto rezultate nxjerrin në pah realitetin e tmerrshëm me të cilin përballen gratë që po përjetojnë dhunë në familje: të qëndrojnë në një marrëdhënie të dhunshme, ose të largohen dhe të përballen me një rënie të madhe të mirëqenies financiare.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.