Alb Eng
Për QIKA
Lajme

Kriminalizimi i abortit po kufizon qasjen e grave në barna esenciale

QIKA 27.9.2022

Shumë farmaci dhe mjekë po detyrohen t’u mohojnë grave qasjen në barna, si për shembull metotreksati, që mund të përdoret për të ndihmuar në nxitjen e një aborti.

Disa javë pas vendimit të gjykatës supreme të 24 qershorit për të përmbysur të drejtat e abortit mbarëkombëtar të vendosura nga Roe v Wade, zinxhiri i farmacive Walgreens i dërgoi Annie England Noblin një mesazh, duke e informuar atë se receta e saj mujore e metotreksatit ishte pezulluar.

Noblin, një ligjëruese 40-vjeçare në Missouri, nuk e kishte kurrë problem të merrte recetën e saj mujore të metotreksatit për artritin e saj reumatoid. Kështu ajo shkoi te Walgreens-i i saj lokal për të kuptuar arsyen, duke qëndruar në radhë me klientët e tjerë ndërsa priste një shpjegim.

Kur më në fund erdhi radha e saj, një farmaciste e informoi Noblin – përpara klientëve të tjerë pas saj – se ajo nuk mund ta lëshonte ilaçin derisa të merrte konfirmimin nga mjeku i Noblin se ajo nuk do ta përdorte atë për të kryer një abort.

Noblin është një nga 5 milionë përdoruesit e metotreksatit në të gjithë SHBA-në dhe një nga pacientët e shumtë autoimune të vendit. Edhe pse asaj iu dha receta e saje mjekut, Noblin dhe pacientët e tjerë tani janë të detyruar të përballen si me një pushtim mujor të privatësisë në farmacitë që i pyesin për zgjedhjet e tyre riprodhuese, si dhe mundësinë për t’iu mohuar plotësisht mjekimi në të ardhmen për shkak të masave kufizuese.

Organizata të shumta shëndetësore kanë konfirmuar raporte të metotreksatit që u mohohet grave që kur u eliminuan të drejtat federale të abortit.

Në një deklaratë të përbashkët nga organizata të shumta farmacish në të gjithë vendin, farmacistët dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor shprehën shqetësimin për ligjet shtetërore që kufizojnë qasjen e pacientëve në medikamentet e nevojshme mjekësore dhe pengojnë mjekët dhe farmacistët të përdorin gjykimin e tyre profesional.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.