Alb Eng
Për QIKA
Lajme

OKB-së i bëhet thirrje që të ndalojë udhëtimin për udhëheqësit talebanë për shkak të shtypjes së grave

QIKA 20.6.2022

Grupet e të drejtave të njeriut po i kërkojnë OKB-së që t’i japë fund një vendimi nga epoka e Trump i cili lejon anëtarët talebanë Afganistan të udhëtojnë jashtë vendit.

Në një test për gatishmërinë e komunitetit ndërkombëtar për të izoluar talebanët, kritikët argumentojnë se anëtarët talebanë që po kufizojnë lëvizjen e grave brenda Afganistanit, duhet të ndalohen nga lëvizja jashtë Afganistanit.

OKB-ja ka vendosur sanksione të gjera kundër talebanëve, por Këshilli i Sigurisë javën e ardhshme do të debatojë nëse do të vendosë një ndalim udhëtimi për të gjithë anëtarët drejtues të grupit, si një mënyrë për të sinjalizuar se rruga e talebanëve drejt njohjes ndërkombëtare, e lëre më legjitimitetit, është e bllokuar, për sa kohë që ajo vazhdon rrugën e saj të largimit të grave nga jeta publike dhe vajzave adoleshente nga arsimi i mesëm.

Ndalimi i udhëtimit skadon automatikisht më 20 qershor, nëse OKB-ja nuk e rivendos si vendim. Aktualisht vetëm 41 anëtarë të administratës së talebanëve janë të prekur nga ndalimi i udhëtimit pasi ai u pezullua pjesërisht tre vjet më parë për të lejuar 14 anëtarë të marrin pjesë në bisedimet e paqes.

Annie Pforzheimer, ish-zëvendës shefe e misionit të SHBA-ve në Kabul, i ka kërkuar gjithashtu Departamentit të Shtetit të veprojë sa më shpejt. “Pezullimi i ndalimit të udhëtimit i ka lejuar talebanët të ndjekin njohjen diplomatike që dëshirojnë, duke vënë në lëvizje normalizimin e një lëvizjeje autoritare dhe ekstremiste që grupet e tjera do të imitojnë”, ka deklaruar ajo.

Këshilli për të drejtat e njeriut duhet të vendosë ende nëse do të ketë një seancë speciale kushtuar diskriminimit me të cilin përballen gratë afgane, por presioni nga shoqëria civile afgane ka shtyrë çështjen përpara duke propozuar që kjo seancë të mbahet më 4 korrik.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.