Alb Eng
Për QIKA
Lajme

Përplasje mes vendeve evropiane për të drejtat seksuale dhe riprodhuese të grave

QIKA 29.7.2022

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar është në një përplasje diplomatike me tre vende evropiane për një deklaratë mbi barazinë gjinore që ajo ndryshoi për të hequr angazhimet ndaj të drejtave riprodhuese dhe seksuale të grave. Norvegjia, Danimarka dhe Holanda refuzojnë të nënshkruajnë versionin e redaktuar, duke hartuar formulime të reja duke përfshirë të drejtat seksuale dhe riprodhuese të grave dhe vajzave.

Vendet kanë hartuar fraza alternative dhe kanë shpërndarë sugjerimet e tyre midis të gjitha qeverive që morën pjesë në konferencën ministrore ndërkombëtare për lirinë e fesë ose besimit (FoRB) që u zhvillua në Londër në fillim të korrikut. Deklarata u hartua gjatë konferencës ministrore ndërkombëtare mbi lirinë e fesë ose besimit, të mbajtur në Mbretërinë e Bashkuar në fillim të korrikut.

Në një deklaratë u tha se Norvegjia, Danimarka dhe Holanda nuk do të nënshkruajnë versionin aktual nëse nuk merren parasysh shqetësimet e tyre për përfshirjen e shëndetit dhe të drejtave seksuale dhe riprodhuese, raporton The Guardian.

Zyra e Jashtme, Commonwealth dhe Zhvillim (FCDO), nën kujdesin e së cilës u mbajt konferenca, fillimisht tha se modifikimet ishin bërë për të sqaruar “një paqartësi të perceptuar”, por që atëherë ka thënë se ka bërë ndryshimet në mënyrë që të fokusohet në “çështjet thelbësore dhe të sigurojë konsensus ndërmjet nënshkruesve”.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.