Alb Eng
Për QIKA
Lajme

Pjesëmarrja e grave në tregun e punës në Malajzi ka shënuar rritje

QIKA 28.7.2022

Gratë e diplomuara të Malajzisë kanë zbehur hendekun e normës së papunësisë me burrat për të tretin vit radhazi, megjithatë dallime të mëdha mbeten për punët që kërkojnë diploma të nivelit më të lartë.

Shkalla e përgjithshme e papunësisë për 2,476 milionë gra të diplomuara në vendin e Azisë Juglindore ra në 4,3% në 2021, kundrejt 4% për burrat. Ky është një përmirësim i madh nga viti 2018, kur punësimi i grave ishte një pikë përqindjeje më e ulët se e burrave. Megjithatë, pjesa më e madhe e tkurrjes është bazuar në punët e diplomave të nivelit më të ulët, sipas të dhënave të publikuara nga Departamenti i Statistikave.

Gratë e diplomuara, të cilat zakonisht kalojnë kërkesa më të larta për tu pranuar dhe kryejnë më shumë kurse, regjistruan një shkallë papunësie prej pothuajse 5% në 2021, gati 2 pikë përqindje më e lartë se homologët e tyre burra. Vitin e kaluar, gratë e diplomuara u përballen me një normë prej 3.5% të papunësisë, krahasuar me 5% të papunësinë së burrave.

Shkalla e përgjithshme e papunësisë në Malajzi ra në 3.9% në maj, sipas shifrave të fundit, falë rritjes së aktivitetit ekonomik pas rihapjes së kufijve ndërkombëtarë në prill. Shkalla ka rënë nën 4% për herë të parë që nga shpërthimi i pandemisë në fillim të vitit 2020 dhe është i krahasueshëm me 3.8% në Mbretërinë e Bashkuar dhe 3.5% në Australi.

Vendi gjithashtu ka bërë përparime në inkurajimin e angazhimit të grave në tregun e punës. Pjesëmarrja e grave në fuqinë punëtore u rrit në 83% në vitin 2021, krahasuar me burrat që ranë në 87%.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.