Alb Eng
Për QIKA
Lajme

Si e riformoi Paula Rego pikëpamjen e kombit portugez mbi abortin

QIKA 13.6.2022

Që nga fillimi i karrierës së saj, Rego përdori trillimet për të treguar të vërtetat e pakëndshme dhe për të trajtuar tabutë shoqërore. E lindur në Lisbonë në vitin 1935, ajo u rrit në një vend katolik, nën diktaturën e Antonio de Oliveira Salazar. Në pikturat, kolazhet dhe vizatimet e saj nga vitet e gjashtëdhjeta dhe shtatëdhjeta, Rego kundërshtoi ashpër fashizmin, duke u tallur me diktatorin në vepra të tilla si “Salazar Vjellë Atdheun” (1960), në të cilat ai është reduktuar në një figurë të mjerë, abstrakte.

Por mbi të gjitha, arti i Regos ka ndriçuar vuajtjet e grave. Në vitin 1998, kur është mbajtur një referendum për legalizimin e abortit në Portugali, i cili dështoi, Rego krijoi një nga seritë e saj më të fuqishme, “Seria e Abortit” (1998). Duke bashkëpunuar, siç bënte shpesh, me modelen e saj kryesore Lila Nunes, ajo përshkruante gra të gjunjëzuara dhe të shtrira në klinika ilegale, për të nxjerrë në pah frikën, dhimbjen dhe rreziqet e aborteve të paligjshme. Efekti i këtyre imazheve të brendshme ishte aq i fuqishëm saqë u vlerësua se ndihmuan në ndikimin e opinionit publik për të formuar një referendum të dytë në vitin 2007.

Në seritë tjera, Rego trajtoi trafikimin seksual, vrasjet e nderit dhe gjymtimin gjenital femëror, duke folur vazhdimisht kundër abuzimit me trupat e grave. Megjithatë, personazhet e saj shfaqen si të mbijetuara dhe jo viktima pasive. Ajo shpërfaqi feminitetin si diçka mjaft të egër.

Bota e artit i ka kushtuar vëmendje të madhe tregimeve kundërshtuese të Rego-s. Ajo ishte artistja e parë në rezidencën e Galerisë Kombëtare të Londrës në vitin 1990 dhe pati shfaqje të mëdha solo në Galerinë Serpentine të Londrës në 1988, Tate Liverpool në 1996, Tate Britain në 2021 dhe Arnolfini të Bristol në 2022.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.