Alb Eng
Për QIKA
Lajme

Studimi zbulon se gratë përballen me kriza urie më të mëdha krahasuar me burrat për shkak të zgjerimit të hendekut gjinor

QIKA 4.8.2022

Ndërsa çmimet e ushqimeve rriten në mbarë botën, gratë po luftojnë gjithnjë e më shumë për të ushqyer familjet e tyre.

Një raport i ri i CARE International i publikuar së fundmi, zbuloi se 150 milionë gra përballeshin me kriza të pasigurisë ushqimore në vitin 2021, që do të thotë se nuk mund të merrnin ushqim të mjaftueshëm. Raporti zbuloi se hendeku midis grave dhe burrave ishte tetë herë më i madh se në vitin 2018, kur vetëm 18 milionë gra përballeshin me këto kriza më shumë se burrat.

Gjetjet u bazuan në grupet e të dhënave dhe tendencat globale duke krahasuar të dhënat e barazisë gjinore dhe të sigurisë ushqimore. Drejtori ekzekutiv i CARE Australia, Peter Walton tha se situata e tmerrshme e sigurisë ushqimore po nxitej nga pandemia COVID-19, ndryshimet klimatike dhe lufta në Ukrainë. Kjo luftë ka dërguar valë tronditëse nëpër zinxhirët globalë të furnizimit me ushqime. Rusia dhe Ukraina përbëjnë 30% të eksporteve globale të grurit dhe 20% të eksporteve globale të misrit, sipas Programit Botëror të Ushqimit, raporton ABC News.

Walton tha se tendenca e pasigurisë ushqimore ishte e qëndrueshme në të gjithë globin, duke përfshirë këtu Australinë. Ndërsa raporti — Siguria Ushqimore dhe Barazia Gjinore: Një simfoni sinergjike e nënstudiuar — zbuloi se, edhe kur burrave dhe grave u mungonte ushqimi, burrat shpesh hanin vakte më të vogla ndërsa gratë i anashkalonin ato. Në Liban, 85% e grave hanin pjesë më të vogla në krahasim me 57% të burrave në fillim të pandemisë COVID-19. Gratë që nuk fitonin të ardhura dhe nuk merrnin mbështetje nga burrat me punët e shtëpisë kishin më shumë gjasa të përjetonin pasiguri ushqimore dhe një dietë të varfër.

Raporti CARE zbuloi gjithashtu se pabarazia më e lartë gjinore ishte e lidhur me pasigurinë më të lartë ushqimore. Ai zbuloi se me uljen e pabarazisë gjinore, u ul edhe pasiguria ushqimore. Kombet me pabarazi të lartë gjinore – si Jemeni, Sierra Leone dhe Çadi – përjetuan sigurinë ushqimore dhe ushqimin më të ulët, thuhet në raport. Ndërsa, familjet ku gratë ishin të punësuara kishin rreth 11% më pak gjasa të përjetonin pasiguri ushqimore.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.