Alb Eng
Për QIKA
Lajme

UNFPA apelon për fonde kushtuar kujdesit shëndetësor të grave në Sri Lanka

QIKA 9.8.2022

Sri Lanka aktualisht po përjeton krizën e saj më të keqe socio-ekonomike që nga fitimi i pavarësisë në 1948. Mes mungesave dobësuese të energjisë dhe mungesës së burimeve kritike, sistemi dikur i fuqishëm i kujdesit shëndetësor i vendit tani po shkon drejt kolapsit. Rënia ka ndikuar rëndë shërbimet e shëndetit seksual dhe riprodhues, duke përfshirë kujdesin shëndetësor për nënën dhe qasjen në kontracepsion.

Duke apeluar për 10.7 milionë dollarë, UNFPA shpreson të koordinojë ndërhyrjet me agjencitë e tjera të OKB-së, si dhe me partnerë ndërkombëtarë dhe vendorë për t’u ofruar më shumë se dy milionë grave dhe vajzave në Sri Lanka kujdes më të mirë shëndetësor seksual dhe riprodhues. “Kriza aktuale ekonomike në Sri Lanka ka pasoja të mëdha për shëndetin, të drejtat dhe dinjitetin e grave dhe vajzave”, tha drejtoresha ekzekutive e UNFPA-së, Natalia Kanem.

Në mënyrë të veçantë, qasja në shërbimet kryesore për të mbijetuarit e dhunës me bazë gjinore është komprometuar. Sondazhi i OKB-së në maj tregoi se gratë dhe vajzat janë gjithnjë e më të prekshme ndaj dhunës pasi qasja në kujdesin shëndetësor, policinë, strehimoret dhe linjat telefonike po bie. Agjencia e OKB-së vlerëson se 60,000 gra shtatzëna nga Sri Lanka mund të kenë nevojë për ndërhyrje kirurgjikale gjatë gjashtë muajve të ardhshëm. Kështu, UNFPA është e përkushtuar të sigurojë që Sri Lanka të ketë burimet për t’u kujdesur për këto nëna, raporton UN Women.

Si pjesë e apelit të saj, UNFPA planifikon të shpërndajë ilaçe, pajisje dhe furnizime – duke përfshirë kujdesin urgjent dhe obstetrik dhe menaxhimin klinik të përdhunimit dhe dhunës në familje – për të përmbushur nevojat prioritare të shëndetit riprodhues të 1.2 milionë njerëzve.

Ai gjithashtu do t’u sigurojë më shumë se 37,000 grave ndihmë në para dhe kupon për shërbime të mbrojtjes dhe shëndetit riprodhues; të sigurojë që 500,000 gra të marrin informacion mbi shenjat paralajmëruese gjatë shtatzënisë; dhe të forcojë kapacitetin prej 1250 mamish. Për më tepër, agjencia e OKB-së synon të mbështesë 10 strehimore për të zgjeruar shërbimet për të mbijetuarat e dhunës me bazë gjinore dhe t’u sigurojë 286,000 grave dhe vajzave informacion mbi parandalimin e dhunës me bazë gjinore së bashku me shërbimet dhe mbështetjen e disponueshme.

UNFPA shtjelloi se do të mbështeste gjithashtu 12,500 gra me programe jetese për të reduktuar rreziqet e dhunës me bazë gjinore; t’u sigurojë 4000 vajzave adoleshente mjete për higjienën menstruale; dhe të udhëheqë dhe të koordinojë forcimin e sistemeve të parandalimit, mbrojtjes dhe referimit për të mbijetuarit e dhunës me bazë gjinore.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.