Alb Eng
Për QIKA 1≠1
Lajme

Gratë në Indi po luftojnë ndryshimet klimatike përmes pyjeve të mangrove

QIKA 16.5.2022

Midis Indisë dhe Bangladeshit, pylli i mangrove i quajtur Sundarbans (i cili ndodhet në një nga deltat më të mëdha në botë) po ndikohet tejet shumë nga ndryshimet klimatike, gjersa rritja e nivelit të detit dhe argjinaturat gërryese po kërcënojnë jetën e rreth 4.5 milionë njerëzve. Kjo është arsyeja pse mbi 15,000 gra nga fshatrat përreth, për të krijuar një pengesë mbrojtëse, kanë filluar të mbjellin qindra mijëra pemë të tjera mangrove në ujërat e hapura.

Mangroves zbutin ndryshimet klimatike, thithin karbonin dhe gjithashtu zvogëlojnë lartësinë dhe shpejtësinë e valëve për të pakësuar stuhitë. Megjithatë, mbjellja e tyre nuk është e lehtë; gratë duhet të kalojnë nëpër gjarpërinj, gjemba dhe kërmij kafshues. Ato po i mbjellin pemët përkundër besimeve popullore në zonë që gratë përkasin në shtëpi. Pa mbështetjen e qeverisë dhe ndërkohë që shumë burra lëvizin në qytet për punë, shpesh janë gratë ato që udhëheqin luftën kundër ndryshimeve klimatike. Që nga rritja e misionit të tyre, këto gra jo vetëm që kanë shpëtuar fshatrat, por edhe kanë dëshmuar qëndrueshmërinë e tyre.

Shkruar nga:

QIKA

OJQ