Alb Eng
Për QIKA 1≠1
Lajme

Grupet e të drejtave të njeriut dënojnë ligjin anti-LGBTIQ+ në Irak

QIKA 3.5.2024

Parlamenti i Irakut ka miratuar një ligj që kriminalizon marrëdhëniet e të njëjtit seks me një dënim maksimal prej 15 vitesh burg, lëvizje e cila po synon të mbështesë vlerat fetare. Ky veprim u dënua dhe kritikua nga aktivistët për të drejta të njeriut si sulm i rëndë ndaj të drejtave LGBTIQ+.

Ligji i miratuar synon “të mbrojë shoqërinë irakiane nga shthurja morale dhe thirrjet për homoseksualitet që kanë pushtuar botën”, sipas një kopje të ligjit të parë nga agjencia e lajmeve Reuters, raporton ALJAZEERA.

Ligji u mbështet kryesisht nga partitë konservatore myslimane shiite që formojnë koalicionin më të madh në parlamentin e Irakut.

Ligji për Luftën kundër Prostitucionit dhe Homoseksualitetit ndalon marrëdhëniet e të njëjtit seks me të paktën 10 vjet dhe maksimumi me 15 vjet burg, dhe urdhëron të paktën shtatë vjet burg për këdo që promovon homoseksualitetin ose prostitucionin.

Ligji i ndryshuar e bën krim edhe “ndryshimin biologjik të seksit bazuar në dëshirën dhe prirjen personale” dhe dënon transgjinorët dhe mjekët që kryejnë operacione të afirmimit të gjinisë deri në tre vjet burg.

Projektligji fillimisht kishte përfshirë dënimin me vdekje për marrëdhëniet seksuale të të njëjtit seks, por u ndryshua përpara se të miratohej pas kundërshtimit të fortë nga Shtetet e Bashkuara dhe vendet evropiane.

Rasha Younes, studiuese e të drejtave të LGBT në Human Rights Watch, tha se miratimi i ligjit “vulos rekordin e tmerrshëm të Irakut të shkeljeve të të drejtave kundër njerëzve LGBT dhe është një goditje serioze për të drejtat themelore të njeriut, duke përfshirë të drejtat për lirinë e shprehjes dhe shoqërimit, privatësisë, barazisë dhe mosdiskriminimit”.

Një raport i publikuar nga organizata në vitin 2022 akuzoi grupet e armatosura në Irak për rrëmbim, përdhunim, torturim dhe vrasje të personave lezbike, gej, biseksualë dhe transgjinorë, të cilët mbetën pa u ndëshkuar, raporton The Guardian.