Alb Eng
Për QIKA 1≠1
Lajme

Rritja e segregimeve sipas gjinisë rrezikon të drejtat e grave në Izrael

QIKA 7.9.2023

Si pjesë e një marrëveshjeje me aleatët ultra-ortodoksë të ekstremit të djathtë që mbështeti formimin e koalicionit, kryeministri Netanyahu bëri disa lëshime që kanë shqetësuar izraelitët laikë. Ata duan të zgjerojnë kompetencat e gjykatave rabinike vetëm me burra dhe të ndalojnë përzierjen e grave dhe burrave në shumë vende publike.

Midis tyre diskutohen propozime për të ndarë audiencën sipas gjinisë në disa ngjarje publike, për të krijuar komunitete të reja rezidenciale fetare, për të lejuar bizneset të refuzojnë të ofrojnë shërbime të bazuara në besimet fetare dhe për të zgjeruar kompetencat e gjykatave rabinike, raporton The New York Times.

Gjatë dekadës së fundit, ndarja në baza gjinore ka depërtuar në shumë fusha në Izrael. Kolegjet publike i ndajnë klasat sipas gjinisë; disa trajnime mbahen të ndara sipas gjinisë dhe disa biblioteka publike postojnë orë të veçanta për vajzat dhe djemtë.

Shoferët e autobusëve në Tel Aviv qendror dhe në jug të Eilat-it kanë refuzuar të marrin vajzat e reja, sepse ato kishin të veshura bluza ose rroba stërvitore. Muajin e kaluar, burra ultra-ortodoksë në qytetin fetar të Bnei Brak ndaluan një autobus publik dhe bllokuan rrugën sepse një grua po ngiste.

Një nga projektligjet e para të paraqitura nga partia Shas ultra-ortodokse e koalicionit propozonte burgosjen e grave për gjashtë muaj nëse ato vizitonin vendin e shenjtë të Murit Perëndimor në Jerusalem me veshje “të papërshtatshme” ose jo modeste. Edhe pse projektligji tërhoqi aq shumë zemërim sa u rrëzua, koalicioni ka ndërmarrë hapa të tjerë që rrezikojnë gratë.

Kërcënimi i fundit për statusin e grave është një ligj i propozuar nga koalicioni për të zgjeruar kompetencat e gjykatave rabinike, të cilat i bazojnë vendimet e tyre në ligjin fetar hebre.

Gjykata rabinike ortodokse tashmë ka juridiksion mbi divorcin për të gjithë hebrenjtë në Izrael dhe u jep vetëm burrave fuqinë për të përfunduar zyrtarisht një martesë. Ndryshimet e propozuara do t’u jepnin atyre gjithashtu juridiksion të mundshëm mbi aspektet ekonomike të një divorci dhe do t’i lejonin ata të veprojnë si arbitra në çështjet civile si mosmarrëveshjet e punës ose të kontratës, për sa kohë që palët kanë rënë dakord. Kritikët e projektligjit thonë se pëlqimi nuk jepet gjithmonë lirisht.