Alb Eng
Për QIKA
Lajme

Vlerat feministe përmirësojnë perceptimin e imazhit të trupit tek gratë

QIKA 26.7.2022

Universiteti i Gjeorgjisë lidh marrëdhënien midis feminizmit dhe të pasurit një imazh më të mirë të trupit, duke gjetur se nënat feministe dhe vajzat e tyre ndjeheshin pozitive për trupin e tyre dhe kishin më pak turp për të sesa ato që nuk i mbështesin idealet feministe.

Studimi tregon se në varësi të mënyrës se si nënat i shohin dhe flasin për trupin e tyre, ky veprim i vogël mund të ndikojë në mënyrën se si vajzat e tyre e shohin trupin e tyre – dhe anasjelltas.

Duke u fokusuar në vlerat dhe mishërimin feminist – të përcaktuara si gratë që refuzojnë normat dhe pritshmëritë shoqërore për atë se si duhet të duken, ndërkohë që ndihen të fuqizuara dhe përqafojnë trupin e tyre për pikat e tyre të forta dhe unike – studimi tërhoqi opinionet e grave për veten e tyre në marrëdhëniet e tyre me nënat e tyre.

Studiuesit anketuan 169 çifte nënë-bijë për studimin – por ata në mënyrë specifike nuk i pyetën pjesëmarrëset nëse ata vetë-identifikoheshin si feministe.

Ajo që ata bënë në vend të kësaj, u analizuan ndjenjat e pjesëmarrësve për fuqinë e tyre si grua, sa të lidhur ndihen me trupat e tyre dhe si ndihen nën kontroll mbi jetën e tyre, përveç masave të tjera të vlerave feministe. Hulumtime të tjera kanë lidhur komentet negative për trupin e dikujt me rezultate negative si depresioni, ushqimi i çrregullt, pakënaqësia e trupit etj.

 “Mendoj se një nga pikat kryesore të këtij studimi është rëndësia e përqendrimit te nënat si agjente të ndryshimit. Një mënyrë për të thyer ciklin ndër breza të imazhit negativ të trupit është duke fuqizuar nënat që të pranojnë veten dhe të duan trupin e tyre dhe kjo është ajo që ne mund t’u mësojmë vajzave tona”, tha Analisa Arroyo, autorja kryesore e studimit dhe profesoreshë në Kolegjin e Arteve dhe Shkencës Franklin.

QIKA

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion - QIKA është organizatë e themeluar në gusht të vitit 2020, që për qëllim ka mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.